$

Види фундаменту: який вибрати?

Фундамент будинку – це основа вашого майбутнього житла. До його зведення потрібно поставитися максимально відповідально і уважно, а значить добре розібратися у всіх тонкощах його конструкції і подальшого будівництва (особливо якщо ви хочете будувати фундамент під будинок своїми руками). Компанія NewStroy із задоволенням освітить для Вас основні аспекти, про які Ви повинні знати перед першим етапом будівництва Вашого будинку.

Важливо знати:
1. Види фундаменту: який вибрати?
2. Типи конструкцій фундаменту
3. Типи фундаментів за призначенням
4. Типи фундаментів по використовуваному матеріалу

Типи конструкцій фундаменту

Рекомендуємо звернути увагу на такі типи конструкцій:

  • стрічкова
  • пальова
  • плитна
  • гвинтова

Стрічковий фундамент — це замкнута конструкція, схожа за схемою з будовою лабіринту. Такий фундамент закладається під всі несучі стіни (зовнішні і внутрішні). Це створює міцну основу для будівництва коробки будинку. Такий тип опори буває монолітним і збірним.

Возводим фундамент дома

Монолітний фундамент створюється з цілісного арматурного каркаса, залитого бетоном.

Збірний фундамент — з окремих залізобетонних блоків, які скріплюються цементом і додатково армуються.

Глибина закладення такої опорної конструкції буває також різною, що породило ще 2 види стрічкового фундаменту:

  • Дрібнозаглубленний
  • Глибокозаглиблений

Вибір рівня заглибленності безпосередньо залежить від ваги матеріалу, з якого будуть виготовлені стіни. Для дерев’яного будинку досить дрібно «утрамбованої» основи, а ось для коробки з цегли, каменю чи бетону необхідно зводити глибокозаглиблену конструкцію.

Стрічковий фундамент також слід вибирати всім, хто має намір зробити цокольний поверх, гараж, підвал. Важливий нюанс: для посилення міцності і міцності такого типу опори, слід створити трапецевидную конструкцію. Розширене дно фундаменту знизить силу тиску коробки будівлі на опорну конструкцію.

Фундамент палі створюється за технологією вбивання паль (масивних металевих, дерев’яних або залізобетонних стрижнів) глибоко в грунт і подальшого накладення на них балки або бетонної (залізобетонної) плити. Палі значно підвищують міцність опори для дому та скорочують статтю витрат за земельними роботами. Але для того, щоб фундамент палі був максимально надійний для вашого будинку, необхідно підібрати правильний вид паль під тип грунту вашої земельної ділянки. І на цю тему наші фахівці мають спеціальну систему рекомендацій.

Плитний фундамент є цілісною конструкцією з арматурного каркаса залитого бетоном. Найчастіше він кладеться на піщану подушку. Особливість такого фундаменту в тому, що його краще зводити на насипних, зруйнованих рухливих грунтах. Оскільки плитна опора добре протидіє зсувам ґрунту, а також ґрунтовим і талим водам. Але при цьому можливий нахил будівлі або його просідання при зрушенні самої плити.

Плитний фундамент також може бути дрібнозаглубленним і заглибленим. Дрібнозаглубена плита буде практично на рівні землі, а заглублена – зануриться в ґрунт приблизно на 60-80 см.

Такий тип фундаменту під будинок відрізняється високою вартістю споруди через високі затрати на бетон і арматуру. Одночасно, це добре для тих, хто хоче обзавестися габаритним будинком і бути впевненому в міцності його основи.

Гвинтовий фундамент також являє собою конструкцію з пальових, але не класичних, а гвинтових. Такий тип пальових характеризується конструкцією із сталевих стрижнів (стовбурів) і лопаті. Завдяки лопаті палі угвинчуються, а не забиваються. А ґрунт потрапляючий в лопать зміцнюється. Дана «анатомія» палі хороша для фундаменту будинку на болотистому ґрунті. При цьому рекомендовано використовувати гвинтовий фундамент переважно під будівництво дерев’яного будинку.

  • заливка фундаменту
  • стовпчастий фундамент
  • фундамент палі
  • дренаж фундаменту
  • стрічковий фундамент

Типи фундаментів за призначенням

  1. Несучий фундамент – та частина фундаменту, яка розташована під несучими частинами коробки будинку – стінами. Товщина несучого фундаменту повинна бути ширше товщини стіни, а також глибше своєї ширини приблизно в 2 рази. При цьому ефективним методом підвищення міцності фундаменту є розширення його дна. (Як це роблять в конструюванні стрічкового фундаменту).
  2. Комбінований фундамент – має особливе призначення через складні геологічні умови і потреби в будівництві громіздких важких конструкцій. Коли грунт слабкий, а проект планується габаритний і важкий, то найкращим рішенням стає зведення комбінованого, тобто столбчато-стрічкового фундаменту. Його конструкція – конструкція стрічкової опори, доповнена знизу стовпами (абсцесоцементними трубами) або буронабивними палями. Стовпи розміщують рівномірно по всьому периметру і обов’язково у всіх кутах і на перетинах. Щоб збільшити міцність грунту під конструкцією, часто роблять піщану подушку на дні траншеї. Комбінований (столбчато-стрічковий фундамент) стійкий до морозу і геологічних змін грунту.
  3. Фундамент неглибокого закладення. Про такий тип ми вже згадували в описах стрічкового і плитного фундаментів (дрібнозаглубленний). Глибина занурення опорної констркуції в грунт становить від 0,5 до 0,7 м. У випадку з плитним фундаментом необхідно врахувати обов’язкове накладення утрамбованої подушки з піску висотою 0,2 м.
  4. Фундамент глибокого закладення. Цей тип фундаменту в даній статті також вже розглядався. Варто додати про фактори визначення глибини закладення. Оскільки немає якогось стандартного заходу, все дуже індивідуально в кожному проекті. Глибина закладення обчислюється виходячи з:
    • особливостей земельного грунту ділянки
    • особливостей конструкції будинку (де розташовані несучі колони, стіни)
    • середньої ваги навантаження на фундамент (в розрахунку на 1 кв.см щодо несучої здатності грунту)
    • середня глибина промерзання грунту
    • глибина розташування опорних конструкцій прилеглих будівель
  5. Спеціальні фундаменти. Під цим типом маються на увазі:
    • глибокі опори (габаритні – в діаметрі до 2,5 м, глибиною до 60 м, схожі з набивними і буровими палями. Часто мають розширене днище або днища. Такі опорні конструкції виготовляються машинами на спеціальній техніці)
    • «стіни в грунті» (конструкції створені у вузьких траншеях (з габаритами приблизно 0,6 м в ширину, 20-30 м, рідше – 50 м, в глибину) за допомогою арматури і заливки бетоном, рідше – шляхом з’єднання блоків залізобетону або конструювання ряду бурових паль)
    • опускний колодязь ( «імплантується» під власною вагою в грунт і являє собою конструкцію у формі коробки або циліндра. Під розміри колодязя попередньо викопується земля, повне занурення здійснюється шляхом поступового бетонування або монтажу збірних блоків. «Зависання» не страшно для такого фундаменту , оскільки ця проблема вирішується накладенням додаткового вантажу або вібрацією)

Типи фундаментів по використовуваному матеріалу

Бутовий фундамент надзвичайно міцний (термін придатності до 140 років, несуча здатність – 1000 кг / см.кв) і одночасно непростий у добуванні. Кладку бутового каменю виробляють за допомогою розчину цементу. На виході його товщина – 50-60 см, а глибина від 0,5 см. Будувати «важкий» будинок на такому фундаменті можна спокійно.

Фундамент дома

Бутобетоний фундамент також надійний в експлуатації через наявність бутового каменю в конструкції. Співвідношення каменю і бетону повинно бути 1: 1. Припустимо міняти ці пропорції без особливої втрати несучої здатності в співвідношенні 40% каменю до 60% бетону. При цьому 20-40 см глибини залягання буде досить для забезпечення потужності опорної конструкції. Але для того, щоб фундамент був максимально міцним, потрібно також дотримуватися технології кладки. Зокрема, фахівці нашої компанії знають, як правильно будувати бутобетоний фундамент.

Цегляний фундамент має найменшу несучу здатність, тому важку коробку на нього не поставиш. Зате під легкі будівлі можна споруджувати такі опорні конструкції з зануренням в грунт на 15-20 см нижче рівня промерзання грунту. Для скріплення цегли використовується цементний розчин. До того ж стрічковий фундамент не постраждає, якщо використовувати вже розколоті цеглини.

Ці 3 типи відносяться до групи кам’яних фундаментів.

Монолітний фундамент являє собою конструкцію із залізобетонної арматури на повний периметр майбутнього будинку, залиту бетонною сумішшю. Такий фундамент характеризується високою несучою здатністю (правда, в кожному конкретному випадку вона індивідуальна, оскільки залежить від природних властивостей грунту під опорою і площею конструкції) і можливістю розподілити рівномірно вагу будинку завдяки однорідно сплетеної арматурної конструкції. Таким чином на виході ваш фундамент являє собою великогабаритну залізобетонну плиту, яка здатна витримати двоповерховий будинок з подвійними стінами.

Збірний фундамент — це конструкція з декількох монолітних стрічкових фундаментів. Тобто, потрібна кількість плит попередньо заливається всередині стрічкових каркасів, а потім зливаються воєдино у збірний залізобетонний фундамент. Такі опорні конструкції часто використовуються в зведенні висотних будівель, хоча і в приватному будівництві вони користуються популярністю. Збірні фундаменти міцні і стійкі до землетрусів.

Дерев`яний фундамент, він же – стовпчастий дерев’яний фундамент – це приклад демократичної за вартістю опорної конструкції для легких будинків, наприклад, каркасних, каркасно-щитових і рублених. Виготовляється такий фундамент будинку з твердих порід дерева, під дерев’яний каркас ставляться стовпи з міцних матеріалів: бетонних блоків, постелистого буту або хрестовини з дерева з підкосами. По ширині конструкція повинна перевищувати області стовпів на 0,2-0,25 м. Стовпи повинні стояти по всьому периметру конструкції – по кутах і на перетинах несучих стін товщі (0,3-0,4 м в діаметрі), а в інших частинах і під внутрішніми несучими стінами вже (1,5-2 м в діаметрі). Глибина котловану під дерев’яний стовпчастий фундамент повинна становити 1 метр на непучиністих грунтах і 2 метри на сипучому. Котлован потрібно робити виключно вручну.

Комірчасто-бетоний фундамент специфічний за своїми характеристиками, оскільки вимагає гідроізоляції газобетонних блоків (піно-і / або газобетон) і попереднього створення залізобетонної подушки (шар 10-20 см) під них. Але при цьому фундамент з пінобетону або газобетону володіє хорошими тепло- і звукоізоляційними властивостями. Будувати опорну конструкцію з газобетонних блоків можна тільки на твердому ґрунті, який не буде просідати. І для подальшого будівництва будинку потрібно використовувати тільки легкі матеріали: гіпсокартон, деревину, ті ж комірчасто-бетонні блоки.
Ціна зведення фундаменту будинку формується в залежності від його типу, площі, кількості трудо- і матеріаловитрат. Монолітні фундаменти завжди обходяться дорожче, але виграють за рахунок своєї високої несучої здатності.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Оценок еще нет)
Loading...